Een hond is voor het leven niet alleen voor een lockdown - HTC Lianne

Een hond is voor het leven niet alleen voor een lockdown

A dog is for life, not just for lockdown

Deze week staat natuurlijk geheel in het teken van de afgekondigde coronamaatregelen. De lockdown wordt verscherpt en honden lijken nog onze enige uitweg. Gisteren werd ik gebeld door de krant met de vraag wat voor invloed de lockdown op het bezit van honden heeft. En ja, ik maak me ernstig zorgen.

Men gaat massaal over tot het aanschaffen van pups wat leidt tot het volgende:

  • Fokkers worden overspoelt met aanvragen en kunnen het bijna niet bijhouden om een geschikte eigenaar voor hun pups te vinden
  • Er worden absurde prijzen gevraagd voor honden. Denk aan een kruising van 2 rassen voor 2000,– euro (omdat er bijv. een labradoodle in zit)
  • Broodfok maakt over uren, want die kunnen snel leveren. Vandaag beslist dat je een hond in huis wilt, morgen gebracht of gehaald
  • Cursussen zitten overvol waardoor het moeilijk wordt voor eigenaren om goede begeleiding te vinden.
  • Omdat we veel thuiswerken leert de hond niet of nauwelijks om alleen thuis te blijven. Iets waar we nu natuurlijk geen last van hebben, maar straks als we weer allemaal moeten gaan werken toch echt grote problemen kan opleveren, niet alleen met de buren, maar denk ook aan de gemoedstoestand van de hond. Hoe voelt hij zich als je er niet bent?
  • In onze 1,5 meter samenleving is het erg lastig om onze pups goed te socialiseren, wat een blauwdruk is voor de rest van hun leven. Een hond die in een arme omgeving opgroeit zal veel moeite hebben om over te stappen naar onze hectische maatschappij.
  • Een hond opvoeden kost minimaal een jaar en je moet daar veel tijd en energie in steken met alle gezinsleden.
  • En (misschien grappig bedoeld) maar toch wel het meest bizarre is dat honden op marktplaats aangeboden worden om na 20.30 uur ’s avonds wandelingen mee te kunnen maken tegen betaling.
  • Er nu ook mensen zijn die geld ruiken en zich uit gaan geven voor hondentrainer of hondengedragstherapeut zonder papieren (dat mag helaas nog steeds in Nederland)
  • Honden worden massaal uit het buitenland getransporteerd (vaak angstig en onzeker) en geplaatst bij gezinnen die niet of nauwelijks ervaring hebben met honden met een rugzakje.

En om dan nog maar even in de bewoordingen van Johan Cruijff te blijven: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ik ben niet direct bang dat ik en mijn hondencollega’s geen werk meer zullen hebben na de coronatijd. Maar dat had ik toch heel graag anders gezien.

Het hebben van hond is een leefwijze.

  • Je schaft een hond aan voor 12 tot 15 jaar, probeer eens zover vooruit te denken, kan je hem na de lockdown nog bieden wat hij nodig heeft?
  • Een hond (zeker de eerste 3 jaar) barst van de energie en wil allerlei dingen ondernemen iedere dag van de week. En niet alleen een leuke wandeling, hij wil ook mentaal uitgedaagd worden en aandacht.
  • Als je veel van reizen houdt, heel leuk om je hond overal mee naar toe te nemen, maar dat vraagt altijd aanpassing van je vakantie of een duur pension (waar zeker ook niet iedere hond geschikt voor is en je in vakantieperiodes vaak maanden van tevoren moet boeken om verzekerd te zijn van een plaats)
  • Hou rekening met het feit dat een hond iedere maand geld kost 12 – 15 jaar lang (denk aan materialen zoals een mand, riem, speeltjes etc., kauwmateriaal, dierenartskosten, trimsalon evt. uitlaatservice, verzekering etc. etc.)
  • Puppies zijn schattig, maar ongeleide projectielen, die serieus opgevoed moeten worden met duidelijke, consequente en zacht hand. En zoals ik al schreef, daar moet je een jaar voor uittrekken. Er is niet 1 hond waar knopjes opzitten zoals zindelijk worden, niet trekken aan de lijn, niet opspringen etc. etc. En de meeste eigenaren hebben hier toch echt wel hulp bij nodig in het eerste jaar.

Dus kort samengevat, schaf niet zomaar een hond aan en laat jezelf goed voorlichten door een deskundige.

Alvast even 5 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een pup:

  • Waar zijn de pups gehuisvest en is de pup samen met zijn broertjes en zusjes en mag je het nest zien?
  • Geeft de fokker openheid van zaken over de gezondheid van de vader/moeder en is hij begaan met het feit waar zijn pups terecht komen?
  • Is de moeder bij het nest en welk gedrag vertoont ze?
  • Is het een redelijke prijs die gevraagd wordt? Kruising rond 450 euro en een rashond tussen 1250,00 en 2000,00 (met stamboom)
  • Maken de pups een gezonde indruk?

Als je 1 van bovenstaande vragen met nee moet beantwoorden, dan omdraaien en weg gaan. Ik ken legio voorbeelden van mensen die een pupje kochten, wat binnen 3 maanden overleed. En geloof me dat is echt je ergste nachtmerrie.

En dan nog de gouden tip:

…..Laat je niet verleiden door verkoop praatjes zoals dit is de laatste of ik heb er eventueel al iemand anders voor, of wie het eerst komt, wie het eerst maal

Natuurlijk zijn er nog heel veel punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een pup of volwassen hond uit het asiel of uit het buitenland. Wellicht dat ik daar later nog aandacht aan besteed.

Honden zijn levende, intelligente wezens, die geen keuze hebben waar ze terecht komen. Ze zijn aan ons overgeleverd, welk leven wij ze bieden. Het is geen wegwerpartikel, wat je weg kunt doen als jij het niet meer kunt gebruiken. Dus denk goed na of je dit wil en kan voor de komende jaren. Zet je roze bril af en kijk realistisch naar wat je jezelf en wat jouw gezin oplegt. Raadpleeg een deskundige en laat je goed informeren alvorens je deze ingrijpende keuze maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTC Lianne draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders