Hoe kies ik een goede fokker/gelegenheidsfokker? - HTC Lianne

Hoe kies ik een goede fokker/gelegenheidsfokker?

Binnenkort krijg ik weer een nieuwe pup. Dit keer een rottweiler. Een weloverwogen keuze. Wij wonen natuurlijk heerlijk vrij in het buitengebied, maar dat is ook (helaas tegenwoordig) makkelijker gebied voor mensen met minder goede bedoelingen. Vandaar mijn keuze dit keer voor een rottweiler naast mijn 2 goldens en cavalier king charles spaniel.

Ik wil jullie graag meenemen in mijn beslissing om nu juist een pup te kopen bij de fokker die ik nu heb uitgekozen en hoe ik daar zo toe gekomen ben.

Allereerst verdiep ik me natuurlijk in het ras dat ik graag wil aanschaffen. Ik kijk past het ras bij mij? Past het bij mijn gezin? Past de aanleg/werklust van de hond bij mij? Kan ik hem/haar in zijn behoeften voldoen? Een mooi boek hiervoor is Karakterhonden/Karakterbazen van Sacha Gaus en Nicky Gootjes.

Als ik dan weet welk ras ik wil dan kijk ik in mijn omgeving of ik mensen ken die ook dat ras hebben en informeer naar hun fokker. Of ik ga naar een hondenshow waar het ras geshowd wordt en leg contact met diverse fokkers. Ik kies altijd bewust voor een hond met stamboom en zeker dit soort rassen, maar dat is een persoonlijke keuze. Als je voor een kruising kiest neem dan ook zeker items uit dit verhaal mee. Want ook fokkers van kruisingen behoren serieus met fokken om te gaan.

Voor mij is het eerste contact met de fokker heel belangrijk. Hoe reageert een fokker? Wat wil de fokker van mij weten? Ik verwacht van een goede fokker (of hij nu rashonden fokt of kruisingen) dat hij graag wil weten waar zijn pups terecht komen en niet zomaar een pup aan mij probeert te verkopen. Het moet voor mij voelen alsof het een soort privilege is om voor een pup van hem te mogen zorgen. Ook wil ik graag dat de moederhond een relaxte indruk maakt. Een goede zwangerschap is heel belangrijk voor een goede pup. Je kunt hierover meer lezen in het volgende artikel: https://www.doggo.nl/artikelen/aanschaf-van-een-hond/probleemgedrag-ontstaat-al-baarmoeder/

Punten van aandacht:

  • Wil de fokker eerst kennis met je maken alvorens hij toezegt of jij een puppy bij hem kan kopen?
  • Groeien de pups op in huiselijke sfeer?
  • Geeft de fokker openheid van zaken betreffende de gezondheid van de hond? Vraag zelf na wat de erfelijke afwijkingen zijn van het ras en wat voor onderzoeken er vooraf gegaan zijn voor de dekking.
  • Hoe lang blijft de teef bij het nest en hoe lang geeft de teef moedermelk aan de puppy’s?
  • Besteed de fokker veel aandacht aan de socialisatie? Zo ja, hoe en hoe vaak?
  • Zijn er veel mensen en kinderen aanwezig of komen die veel over de vloer?
  • Krijg je voldoende tijd om te beslissen?

De prijzen in hondenland zijn explosief gestegen na de corona. Er worden  soms (voor kruisingen) astronomische bedragen gevraagd. Mocht je meer willen weten of de prijs die je betaalt voor een rashond dan is bijgaand een heel interessant artikel. https://www.doggo.nl/artikelen/aanschaf-van-een-hond/wat-kost-een-hond/. Bedenk ook altijd wel dat een goede fokker al heel veel geld kwijt is alvorens de pups worden geboren. Dus als de teef leeg blijft of doodgeboren pups krijgt, dan kan het dus zijn dat hij zwaar verlies lijdt.

Een goede fokker laat jou een keer komen kijken bij de pups als ze nog bij de moeder zijn en een goede fokker observeert vanaf de geboorte totdat de pups naar de nieuwe eigenaren gaan, de pups zodat hij weet wat voor vlees hij in de kuip heeft en of het pupje bij jou past. Sommige fokkers doen ook een puppytest om te kijken welk karakter de pups hebben. Dit is echter wel een secuur werkje en geen garantie. Je snapt nu ook beter waarom de fokker vooraf kennis met je wil maken. Hij wil weten hoe jouw gezinssamenstelling is, wat je van plan met de hond, past de lijn waarmee hij fokt bij jou (je hebt namelijk werklijnen en showlijnen -> een wereld van verschil), hoeveel tijd je kan besteden aan de hond en hoe je gehuisvest bent. Aan de hand daarvan kan hij een beslissing nemen welke pup bij jou past.

Een goede fokker laat zijn pups niet eerder weggaan dan 8 weken (het kan eens een dagje schelen) maar zeker geen week eerder. Als de hond langer bij de fokker blijft, zorg er dan voor dat de fokker voldoende tijd besteed aan de socialisatie. Een pup die vroeger uit het nest komt, kan een bijtrem missen omdat de pup juist in de laatste 2 weken leert dat het pijn doet als je een ander pupje bijt of zelf gebeten wordt.

Let goed op dat jouw fokker een heel goede pup af kan leveren, maar dat het levend materiaal blijft en dat het aan ons is om de pup gezond op te laten groeien. Ik zal daar later nog op terug komen.

En zo zoek ik dan altijd naar een fokker. Iemand die het ras vermeerderd met uitgangspunt gezonde en sociale pups. Een goede fokker zoekt naar mensen waarvan hij denkt dat ze net zo goed voor de hond zorgen als hij dat zou doen. Of zoals de fokster van mijn rottweiler dat zo mooi verwoord. Ik zoek voor hen allemaal een gouden mand. En dan voelt het voor mij goed. Het is zeker nooit een garantie dat mijn pup nooit iets zal krijgen of helemaal zal zijn volgens de rasstandaard, maar 1 ding is zeker, wij hebben er alles aan gedaan om een goede basis te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTC Lianne draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders