Eén van de belangrijkste dingen die ik ooit van Martin Gaus geleerd heb is het volgende. Hij zei altijd tegen mij, Lianne als mensen iets niet begrijpen van hun hond, zet het dan in menselijk perspectief en ze gaan het begrijpen. En ik moet zeggen dat ik (denk ik) dagelijks over mijn trainingsveldje roep: wacht, ik zal het even vertalen voor jullie in mensentaal.
Waarom schrijf ik nu dit stukje omdat ik het heel moeilijk vind om over te brengen naar mensen wat respectvol omgaan is, met elkaar. Elkaar in de waarde laten door te mogen zijn wie je bent, wat je graag doet en hoe je jezelf voelt. Een hond is een zeer intelligent dier, die geen keuze heeft waar hij kan wonen/leven, dat is min of meer zijn lot. En nu ben ik ervan overtuigd, dat (gelukkig) heel veel mensen zielsveel van hun hond houden, alleen niet goed weten hoe ze moeten omgaan met de hond.
Waarom weten mensen niet goed hoe ze moeten omgaan met de hond? De hond staat zo dichtbij ons en we willen zo graag dat hij in ons dagelijks leven met ons meedraait dat we hem heel veel moeten leren qua omgang en regeltjes. Ik krijg nog heel vaak te horen, mijn oma had een hond en die is er nooit mee op cursus geweest en die at altijd gewoon met de pot mee en nu moet ik meerdere dure cursussen volgen, zelf thuis ook nog trainen en duur hondenvoer kopen. Mijn antwoord is dan altijd: mijn oma had ook een hond, maar die hoefde niet mee op vakantie of naar het terras, daar ging zij geen leuke boswandelingen mee maken, die zat gewoon in een hok en ja die kreeg ’s avonds een bak met de restjes. Als hij ziek werd, werd hij naar de dierenarts gebracht en kreeg hij een spuitje en ging ze bij 5 boerderijen verderop een nieuwe kruising halen. Dat is toch iets anders dan wat wij van onze honden verwachten.
Dus als je het met me eens bent dat wij tegenwoordig hele andere dingen van onze honden verwachten, lees dan verder.
Wederzijds respect
Stel je voor, je bent samen met je partner in een natuurgebied aan het wandelen en je ziet iets heel interessants. Je kijkt ernaar en je partner begint je naam te roepen, lianne, lianne kijk eens, kijk eens maar je bent zo gebiologeerd door wat je ziet, je reageert niet meteen. Je partner blijft maar roepen, roepen, roepen. Wat gebeurt er met je? Je raakt zwaar geïrriteerd omdat iemand 100x hetzelfde naar je blijft herhalen. Dit gebeurt bij onze honden ook heel vaak. Eigenaren blijven maar die naam roepen om aandacht te vragen, dat stomp alleen maar af. Wat moet je wel doen? Loop rustig achteruit, maak jezelf een beetje kleiner door te bukken en eventueel je hand naar de hond toe te reiken en als hij dan (en hier kom tie) de KEUZE maakt om naar jou toe te komen, dan ga je dat super super belonen, want dat is wat je graag wil respectvol aandacht en niet een gedwongen vorm van aandacht omdat er 1000x om gevraagd hebt en gesmeekt hebt. En dat is nou een sterk staaltje van je hond in zijn waarde laten. Laat hem ervoor kiezen om bij jou te komen, laat hem inzien dat jij de liefste en leukste baas van de wereld bent.
Nog een menselijk voorbeeld:
Je zit bij mij op cursus en de eerste les zeg ik tegen je, je moet mijn les leuk vinden. Dan denk je bij jezelf nou dat maak ik zelf wel uit en je haalt je schouders op. Later in de les zeg ik nog een keer en je denkt weer bij jezelf, dat mens is gek, maak ik zelf wel uit. Aan het einde van de les zet ik een geladen pistool op je hoofd en vraag ik: vond je de les leuk? Wat denk je dat je gaat zeggen?
Nu in hondentaal. Je vraagt een zit aan je hond en hij doet het niet. Je vraagt het nog een keer hij doet het weer niet. Je gaat je stem verheffen, hij doet het nog steeds niet. Je gaat aan de lijn rukken en hij doet het. Ik snap dat jullie nu meteen denken ja maar hij MOET luisteren, als ik zeg zit dan moet hij zitten. Ik stel dan meteen de volgende vraag: waarom gaat hij niet zitten? Weet hij niet goed wat de bedoeling is? Heeft hij teveel afleiding/prikkels? Is het in zijn ogen te gevaarlijk om te gaan zitten? Heeft hij pijn?
Begrijpen jullie dat als je maar lang genoeg dreigt, de meeste honden het op zullen geven en doen wat je van ze vraagt, maar wel met (soms) lood in hun schoenen/poten, want de hond heeft geen keuze, die zal uiteindelijk altijd moeten doen wat jij zegt want hij kan er niet voor kiezen om ergens anders te gaan wonen, die keuze hebben alleen wij. Dus dreigen heeft geen enkele zin op de lange termijn. Jezelf verdiepen in wat voor type hond heb ik, hoe reageert hij in bepaalde situaties en welke emoties vertoont hij, dat is de kunst van een goede relatie opbouwen met je hond.
Nog een menselijk voorbeeld;
We willen toch allemaal die partner die er voor ons is als we vragen hebben of onzeker zijn? We willen toch allemaal die partner die naar ons luistert als we een probleem hebben of het even niet meer weten? Of die man/vrouw die nog steeds van ons houdt ook al hebben we iets gedaan wat misschien niet helemaal correct is? En nog steeds begripvol voor de 100e keer uitlegt hoe het nieuwe computerprogramma werkt. Maar ook die man/vrouw die aangeeft wat hij/zij leuk of juist niet leuk vindt, die duidelijk is naar ons zodat we weten waar we aan toe zijn. We willen graag zekerheid/voorspelbaarheid van deze persoon, weten waar we aan toe zijn. Nou en heel simpel dan, dat willen honden ook. Dus wees duidelijk naar je hond. Maak van alles een ritueel. Leer je hond hoe je wil dat hij zich gedraagt als er visite komt, hoe hij uit de auto stapt, hoe hij netjes wacht bij zijn voerbak etc. etc. etc. En wacht niet tot hij het foute gedrag vertoont zodat je dat moet corrigeren.
Nogmaals ik vind dit een moeilijk stuk in de hondentraining, maar wel heeeeeeeel belangrijk. Laat me svp eens weten wat je van deze informatie vindt en of je er iets mee kan. Ben ik heel benieuwd naar.