Wanneer mag de pup naar puppytraining?
Hoe oud moet mijn pup zijn om naar puppytraining te gaan? Deze vraag krijg ik regelmatig te horen als een trotse eigenaar met de nieuwe pup op het spreekuur komt. Een nieuwe bezitter van zo’n klein hummeltje is vaak zeer bezorgd, en terecht. Er loeren diverse gevaren: van de kans op allerlei vervelende besmettingen met virussen tot het risico van onvoldoende socialisatie. Dit laatste gevaar wordt helaas maar al te vaak over het hoofd gezien door een aantal van mijn collega’s. Ik hoor nog regelmatig dierenartsen adviseren om pas na de twaalfde week met de pup naar buiten te gaan, en dan dus ook pas naar puppyles te gaan. Sommige adviseren zelfs om de puppyklas uit te stellen tot na de zestiende week.
Dat sommige dierenartsen adviseren een puppy pas met twaalf of zestien weken naar school te laten gaan, is ontzettend jammer. Want daarmee mist het jonge hondje voor een groot deel de boot wat betreft die o zo belangrijke socialisatie. Elke dierenarts krijgt in de opleiding te horen welke invloed de eerste 16 weken hebben op de geestelijke ontwikkeling van een pup. Maar op de een of andere manier is de angst bij dierenartsen groter voor allerlei besmettingen en ziekten die een pup “buiten” zou kunnen oplopen. aan de andere kant vertellen dezelfde dierenartsen dat de vaccinaties die ze aan een geven, een zeer effectieve bescherming bieden.
Een goed vaccinatieschema biedt goede bescherming.
De bedoeling van de diverse vaccinaties is de hond een blijvende bescherming te bieden tegen een aantal virussen, zoals het Parvo – of Hondenziektevirus. dat wordt in de eerste instantie bereikt door een goed vaccinatieschema voor de moederhond, want de teef zorgt voor een zogenaamde “maternale immuniteit “. Dit houdt in dat de pups eerst in de baarmoeder en later via de moedermelk (alleen in de eerste uren na de geboorte) antistoffen meekrijgen die gemaakt zijn door de moederhond. Een pup krijgt de antistoffen dus kant en klaar aangeboden en hoeft ze niet zelf te maken. Die antistoffen geven de bescherming tegen de virussen waarvoor de moeder gevaccineerd is.
Na de eerste weken wordt er een speciaal vaccinatieschema voor de pup zelf gestart. Dit schema begint als hij 6 weken oud is. Daarna krijgt hij nog een vaccinaties als hij 9 en 12 weken weken oud is. Deze leeftijden zijn zo gekozen dat er zo min mogelijk interferentie optreedt met de maternale immuniteit. Er is namelijk uitgezocht dat wanneer deze immuniteit begint af te nemen, de bescherming via vaccinaties wordt overgenomen door het eigen immuunsysteem van de pup. Tot die tijd kreeg de pup, zoals gezegd, zijn antistoffen rechtstreeks, maar via de drie vaccinaties (bij 6, 9 en 12 weken) wordt het eigen immuunsysteem geprikkeld om die antistoffen zelf te maken. Alles is er dus op gericht om de immuniteit van een pup op een hoog mogelijk niveau te houden. Nu is het natuurlijk zo dat een vaccinatie nooit 100% bescherming geeft. Er blijft altijd een bepaald risico van besmetting. Het kan zo zijn dat het vaccin waarmee gevaccineerd is niet meer optimaal was, dat de weerstand van de pup tijdens het inenten niet optimaal was, dat de pup al een besmetting had opgelopen voordat er gevaccineerd was, enzovoorts. Er spelen dus altijd meerdere factoren mee. Maar in het algemeen kun je zeggen dat een pup met een goed vaccinatieschema voldoende bescherming heeft tegen de rest van de boze buitenwereld. U kunt dus met gerust hart al voor de 12de week met uw pup naar puppycursus gaan. Daar komt nog eens bij dat het voor alle honden die aan de cursus deelnemen verplicht is om goed gevaccineerd te zijn: alle volwassen honden die daar lopen worden dus jaarlijks gevaccineerd. Voor de puppys geldt meestal dat ze op een goed vaccinatieschema moeten zitten en beoordeeld moeten zijn door een dierenarts. De meeste trainers hebben vaak ook genoeg ervaring en kennis om een zieke hond snel op te merken en deze door te sturen naar de dierenarts en niet op de training toe te laten. De kans op besmetting tijdens een training is dus beperkt. Veel groter is de kans op besmetting op de plaatselijke hondenuitlaatplaatsen, waar iedereen verplicht is de hond uit te laten op – vaak – een paar vierkante meter.
Socialisatie gemist? Kans gemist!
Het risico dat een puppy, dat goed geent is met de juiste vaccins op de juiste momenten, ziek wordt op de hondenschool is dus niet zo groot.. Er bestaat echter wel een grote kans op een matige tot onvolledige socialisatie als u uw pup pas na de zestiende week naar buiten laat. Ook is er duidelijk sprake van behoorlijk wat gemiste kansen als de eigenaren pas na de twaalfde of zelf pas zestiende week met hun hondje naar een puppycursus gaan. Zeker bij beginnende eigenaren kan dit vervelende gevolgen hebben. Uit onwetendheid kan er een hoop mis gaan.
Vandaar mijn – bijna – smeekbede om uw pup goed te laten vaccineren en zo vroeg mogelijk te laten beginnen met puppyklas. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die al heel wat ervaring hebben op het gebied van hondentraining. Buiten het feit dat puppytraining gewoon leuk is, blijft elke ervaring uniek en leer u telkens weer meer bij.
Vandaar mijn – bijna – smeekbede om uw pup goed te laten vaccineren en zo vroeg mogelijk te laten beginnen met puppyklas. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die al heel wat ervaring hebben op het gebied van hondentraining. Buiten het feit dat de puppytraining gewoon leuk is, blijft elke ervaring uniek en leert u telkens weer meer.
Eén reactie
Goedenavond,
Zojuist heb ik ons ingeschreven voor een puppycursus met onze kooiker pup Pip. Ik heb ook de €150 betaald. Daarna kwamen de links in de mail om in te loggen en dat hebben we allemaal gedaan.
Nu wilden we ons gaan inplannen voor een puppycursus boeking/training en we zien de training van onze keus er niet bij staan. Dus onze vraag is hoe kunnen we ons bij een puppycursustraining aansluiten?
We horen het graag want we willen graag zsm beginnen nu ze nog zo heerlijk onbevangen en als een onbeschreven blad is.
Alvast bedankt
Groetjes fam Zijlema (0681946773)